Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2024

Türkiye’de 2024 yılında açıklanan işlem hacmi 2023 yılına kıyasla yaklaşık 2 katına çıktı.

2024 yılında dünyada birleşme ve satın alma işlemleri hacmi 3 trilyon ABD dolar seviyesine ulaşarak bir önceki yıla kıyasla 270 milyar ABD dolarlık bir artış gösterdi. Buna karşın, işlem adedi 2023 yılındaki 55.862 adet işleme kıyasla 51.082 adet işlem olarak gerçekleşti.

  • KPMG Türkiye, altıncısını hazırladığı yıllık “KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2024” raporunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye’de birleşme ve satın alma işlem adedinde düşüş yaşansa da işlem hacminde rekor bir artış görüldü.

Enerji sektöründe ses getiren satın almalar gerçekleşti

2024 yılı, doğal kaynakları da kapsayan enerji sektöründe önemli satın almalarla dikkat çekti. Bu sektörde gerçekleşen yılın en büyük işlemi, Birleşik Krallık merkezli ACG Metals’in Polimetal Madencilik’i 225,5 milyon ABD doları işlem değeriyle satın alması oldu. Bir diğer önemli işlem de, Palmet Enerji’nin Zorlu Enerji Dağıtım'ı 200 milyon ABD doları karşılığında satın alarak bu alandaki etkinliğini arttırması oldu. Sektördeki hareketlilik bununla da sınırlı kalmadı; Doğan Holding, Gümüştaş Madencilik’in yüzde 75 hissesini 123 milyon ABD dolarına satın alarak 2024 yılının öne çıkan işlemlerinden birine imza attı. Bu işlemler, tıpkı global piyasadaki trendlerde olduğu gibi enerji sektörünün yatırımcılar için cazibesini koruduğunu gösterdi.

➣ Yabancı yatırımcıların tercih ettiği diğer sektörler taşımacılık, ilaç ve sağlık ile endüstriyel üretim ve otomotiv oldu

2018 yılında Türkiye’nin lojistik devi Un-Roro’yu satın alarak sektöre ve ülkeye olan ilgisini kanıtlamış Danimarka’lı DFDS, Kasım 2024'te Ekol Transport'un yüzde 100 hissesini 253,6 milyon ABD doları bedel ile satın alarak yılın önemli işlemlerinden birini gerçekleştirdi. Fransa menşeili Curium Pharma ise Nisan 2024'te ilaç ve sağlık alanında faaliyet gösteren Eczacıbaşı Monrol'un yüzde 50 hissesini 121,8 milyon ABD doları karşılığında satın aldı. İlaç sektöründeki bir diğer satın alma Kemer Medical Center’ın yüzde 80 hissesini Koç Holding’in 96,3 milyon ABD doları bedel ile satın alması oldu. ABD’li Quexco ise Eylül 2024'te Mutlu Akü’yü Güney Afrika’lı Metair’den 110 milyon ABD doları bedel ile satın aldı.

2024 yılında öne çıkan değeri açıklanmayan işlemler

İşlem değeri açıklanmasa da Can Holding’in Ciner Yayın Grubu’nu devralması (TMT), Tosyalı Holding’in Baştuğ Metalurji’yi bünyesine katması (endüstriyel üretim ve otomotiv), Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mubadala Investment Company’nin Getir’in tek kontrolünü devralması (TMT) ve Mısır merkezli MNT Halan’ın Tam Finans hisselerinin tamamını satın alması (finansal hizmetler) 2024 yılının diğer önemli işlemleri arasında yer aldı.


TMT sektörü 248 işlem ve 2,2 milyar ABD dolarlık açıklanan işlem hacmiyle hem adet hem hacim bakımından lider sektör olarak öne çıktı

TMT sektöründe gerçekleşen en büyük 10 işlem içerisinde yer alan Hepsiburada ve Insider’a ek olarak, bu sektörde gerçekleşen diğer önemli işlemler Paxie Games’in yüzde 100 hissesini Güney Kore kökenli DoubleU Games’in 67 milyon ABD doları bedel ile satın alması, Intenseye’ın ABD kökenli Lightspeed Ventures liderliğinde almış olduğu 64 milyon ABD doları seri B yatırımı, Spyke Games’in Birleşik Krallık kökenli Moon Active’den almış olduğu 50 milyon ABD dolarlık erken aşama yatırımı, Picus Security’nin ABD kökenli Riverwood Capital liderliğinde almış olduğu 45 milyon ABD dolarlık yatırımı ve bulut tabanlı çözümler sunan Bulutistan’ın yüzde 65 hissesini Sabancı Holding’in teknoloji kuruluşu olan DxBV’nin 39 milyon ABD doları bedel ile satın alması oldu. 

ABD işlem adedi bazında en çok yatırım yapan ülke oldu

2024 yılında, ABD liderlik ettiği 17 işlemle yabancı yatırımcılar arasında işlem adedi bazında liderliğini korurken, onu 10 işlemle Almanya ve 9 işlemle Fransa takip etti. Açıklanan işlem büyüklüklerine bakıldığında ise Hepsiburada işleminin etkisiyle Kazakistan 1,1, milyar ABD doları işlem hacmiyle birinci sırada yer alırken onu 856 milyon ABD doları işlem hacmiyle ABD ve 309 milyon ABD doları işlem hacmiyle Birleşik Krallık takip etti.

Yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği 95 işlemin toplam açıklanan işlem hacmi 3,2 milyar ABD doları

2024 yılında yabancı yatırımcıların liderlik ettiği 95 işlemde toplam açıklanan işlem hacmi 3,2 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu, işlem adedi bazında toplam işlemlerin yüzde 20’sini oluştururken, işlem hacmi bazında ise toplam açıklanan hacminin yüzde 61’ine tekabül ediyor. Geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen toplam 1,2 milyar ABD dolarlık açıklanan işlem hacmine kıyasla, 2024 yılında yabancı yatırımcıların yarattığı işlem hacminde ciddi bir artış olduğu görülüyor. Bu durum, geçmiş dönemlerde olduğu gibi yabancı yatırımcıların daha büyük ölçekli satın alımlara ilgi gösterdiklerinin bir kanıtı olarak öne çıkıyor.

2024 yılında finansal yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen işlemlerin açıklanan işlem hacmi 2023 yılının 3 katı

Finansal yatırımcılar (özel sermaye, risk sermayesi, varlık fonları, kitle fonlaması platformları üzerinden yapılan yatırımlar) 2023 yılında 286 işlem yaparken, bu işlemlerin toplam işlem hacmindeki payı yüzde 14 düzeyiyle 398 milyon ABD doları olarak gerçekleşmişti. 2024 yılında finansal yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen toplam 257 işlemin açıklanan işlem hacmindeki payı, önceki yıla göre önemli ölçüde artarak yaklaşık yüzde 23 seviyelerinde çıktı ve finansal yatırımcıların yarattığı toplam açıklanan işlem hacmi 1,2 milyar ABD doları olarak kaydedildi.

2024 yılının öne çıkan finansal yatırımcı çıkış işlemleri

Yılın öne çıkan finansal yatırımcı çıkış işlemlerinin başında, Actera ve EBRD’nin Tam Finans hisselerinin tamamını Mısır menşeili MNT-Halan’a satışı, Mediterra’nın Arkel Asansör hisselerinin tamamını İsveç menşeili Innovalift’e satışı ve Mediterra’nın GlassHouse hisselerinin tamamını Birleşik Arap Emirlikleri menşeili e& enterprise’a satışı gelmektedir. Buna ek olarak, İş Girişim Sermayesi’nin Sportive hisselerini Fiba Perakende’ye satışı, Pera Capital’ın Koza Gıda’daki hisselerini Ekol Food’a satışı, Revo Capital, Mediterra ve MV Holding’in Yazara hisselerinin tamamını ABD’li Global Payments’a satışı, EarlyBird VC’nin oBilet’teki çoğunluk hissesini Fransız BlaBlaCar’a satışı ve Gedik Yatırım’ın Finfree’deki hisselerinin tamamını Papara’ya satışı diğer öne çıkan finansal yatırımcı çıkış işlemlerinden oldu.

Türkiye, oyun sektöründe önemli bir yatırım merkezi olmaya devam etti

Geçtiğimiz yıllarda yakalanan trende paralel olarak, bu yıl da TMT sektörü içerisinde oyun dikeyi dikkat çekerken, yıl içerisinde bu dikeyde gerçekleşen 22 işlemin 16’sına finansal yatırımcılar liderlik etti. İşlem değeri açıklanan yatırımlar arasında Agave Games’in 18 milyon ABD doları Seri A yatırımı ve Cypher Games’in 10 milyon ABD doları tohum aşama yatırımı öne çıkarken, Mage Games, Grand Games ve Pine Games de bu dikeyde finansal yatırımcılardan 2 milyon ABD doları üzerinde yatırım aldı. Aynı dikeyde gerçekleşen stratejik yatırımlar; Paxie Games, Spyke Games, Ruby Games, Hungri Games, Gleam Games ve Efsun Games işlemleri oldu. Bu gelişmeler, Türkiye'nin oyun ekosisteminin küresel pazardaki güçlü konumunu koruduğunu destekler nitelikteydi.

Kaynak: KPMG Türkiye

Sonraki
Sonraki

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve Türkiye